Magvető tőke

A magvető tőke jelentősége abban áll, hogy segítségével vihetők el a projektek addig az állapotig, amikor már megítélhető, hogy az adott termék, eljárás és szolgáltatás ötlet vagy kutatási eredmény milyen kockázatok és befektetés szükséglet mellett vezethető be a piacra. (prototípus, üzleti tervek, megvalósíthatósági tanulmányok, befektetői prezentációk, stb.)

Az egyes innovációs projektek magvető tőke szükséglete általában néhány százezer Ft-tól néhány tízmillió Ft-ig terjed és az alábbi forrásokból tevődhet össze:

A család, barátok pénze
Pályázatok vissza nem térítendő támogatásai
Üzleti angyalok korai stádiumi befektetései
Kockázati tőkebefektetések kis része
Vállalkozások befektetései
Intézményi (állami, kormányzati, közösségi) befektetés

Az intézményi magvető tőke, ami jelenleg gyakorlatilag hiányzik az innovációs projektek korai finanszírozási lehetőségei közül, lehetne az igazi gyorsítója az innovatív ötletek, kutatási eredmények piacra vitelének. Az innovációs projektekben a befektetők többsége akkor tudja kamatostól visszakapni a befektetett tőkéjét, amikor a vállalkozás már sikeresen működik a piacon. Az intézményi magvető tőke befektetőnek, az államnak ezzel szemben, ha a vállalkozás működni kezd, az első hónap végén már az adó és járulékbevételeken keresztül szinte azonnal elkezd megtérülni a befektetése.