A kis-és középvállalkozások
innovációjának fejlesztése

Magyarországnak a gazdasági fejlődés felgyorsítása érdekében innováció-vezérelt magyar modellek kidolgozására és megvalósítására van szüksége, hogy a már működő innovatív vállalkozások fejlesztése, valamint a gombamód szaporodó start-up és spin-off vállalkozások révén a termék, technológia és szolgáltatás innováció egyik jelentős európai központjává váljon.

Ennek a célnak az elérése érdekében, hogyan lehetne a hazai kis-és középvállalkozások GDP termelő képességét dinamikusan növelni?:

A beszállítói tevékenység növelése révén
A sikeresen exportáló magyar KKV-k körének és teljesítményének bővítése révén
A már működő innovatív vállalkozások növekedése révén
Az új termék, technológia és szolgáltatás ötletek, kutatási eredmények nemzetközi piacra vezetésével, aminek keretében jelentős számú start-up és spin-off vállalkozás indulhat fejlődésnek és növekedéshez.

A beszállítói tevékenység növelése jó lehetőség, mert ennek egyik nagy előnye, hogy a nemzetközi piacok megnyerése nem ezeknek a vállalkozásoknak a feladata, hanem a megrendeléseket biztosító nagyvállalatoké. A legnehezebb, de a legnagyobb eredményekkel kecsegtető feladat az új termék, technológia és szolgáltatás ötletek, kutatási eredmények nemzetközi piacra vezetésének kérdése, mert itt új piacokat is ki kell alakítani, meg kell hódítani, a gyártási és szolgáltatási kapacitások kiépítése és fejlesztése mellett. Több évtizedes innováció menedzsment és kisvállalkozás fejlesztési tapasztalatok alapján állítjuk, hogy ennek a célnak az elérése nem lehetséges széleskörű, minden régióra kiterjedő, részben központilag finanszírozott, a már meglévő kapacitások felhasználásával kiépített innovációs ügynökségi szolgáltatások kialakítása és működtetése nélkül.